Choď na obsah Choď na menu

WinDOS X

 

Čo je WinDOS X?

 

WinDOS X je operačný systém podobný Windows-u, ako v dizajne, tak aj jeho štruktúrou. Umožňuje spúšťať programy určené pre Windows, no takisto aj pre Linux. Kopíruje vzhľad a funkcie starých známych "XPéčiek", napriek tomu, že sa v skutočnosti jedná o systém založený na Linuxe.

 

Prečo vznikol WinDOS X?

 

Systém vznikol na myšlienke vytvoriť OS založený na Linuxe, avšak ktorý by bol veľmi podobný už zaužívaným Windowsom.

Windows je najpoužívanejší operačný systém, dnes už veľmi zaužívaný v spoločnosti, no pomerne drahý, keďže sa jedná o komerčný softvér. K tomu sa ešte aj neustále mení a pre mnohých "to už nie je ono".

Linux, naopak, nie je medzi obyčajnými používateľmi tak rozšírený. Napriek tomu je veľmi obľúbený medzi programátormi a vývojármi, pretože ponúka perfektné možnosti modifikácie ako seba, tak aj širokej škály softvéru pre neho určeného, keďže väčšinou sú voľne dostupné zdrojové kódy. No Linuxy nie sú tak priateľské pre obyčajného používateľa, napriek tomu, že častokrát sú graficky a dizajnom na veľmi vysokej úrovni. Majú totiž vlastnú vnútornú štruktúru, odlišnú od Windowsu, navyše primárnym prostredím pre komunikáciu s užívateľom je stále príkazový riadok.

WinDOS X kombinuje jednoduchosť a dizajn Windowsu a efektivitu Linuxu, čoho výsledkom je efektívny a dostupný operačný systém, pohodlný na používanie pre obyčajného používateľa.